Calendar

okt
26
za
Woudsend in kaarslicht – Nacht van de Nacht @ Woudsend
okt 26 @ 19:00 – 21:00

Op zaterdagavond 26 oktober  werkt FryX mee aan de Nacht van de Nacht in Woudsend. Tijdens de Nacht van de Nacht zullen in de straatjes en stegen van Woudsend zoveel mogelijk de lichten gedoofd zijn, zowel binnen als buiten. De straatverlichting gaat een aantal uren uit. Glazen potjes met waxinelichtjes zullen de straten en stegen verlichten. In deze sfeervolle entourage wordt u verschillende locaties verrast met verhalenvertellers en dichters.

Verder kunnen bezoekers sterren bewonderen met behulp van een sterrenkijker (telescoop) met uitleg. Kinderen kunnen geschminkt worden in felle kleuren. Op de met waxinelichten verlichte route kan deelgenomen worden aan een speurtocht naar afbeeldingen van nachtdieren. Tevens wordt er een fotowedstrijd georganiseerd.

Op meerdere locaties zullen muziekoptredens zijn. Er kan bij kaarslicht gewinkeld worden. Bij de horeca kunt u eten en borrelen bij kaarslicht (graag vooraf reserveren).

Bewoners en bedrijven brengen deze avond een bijzondere sfeer in het centrum van Woudsend.

We hopen op goed en helder weer en dat velen deze avond een wandeling gaan maken in een sfeervol “Woudsend in kaarslicht”. De Nacht van de Nacht begint om 19.00 uur. De activiteiten zijn tot 21.00 uur.

nov
9
za
Boekpresentatie ‘Jan de Rapper, verzetsman in Sneek’ @ Bibliotheek Sneek
nov 9 @ 14:30 – 16:00

Boek Jan de Rapper, Verzetsman in SneekHet boek ‘Jan de Rapper. Verzetsman in Sneek.’ is het resultaat van de vondst van zijn nalatenschap in 2018. Meer dan vijfenzeventig jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog en dertig jaar na zijn dood heeft zijn kleindochter zijn levensverhaal gereconstrueerd. Het merendeel van de nalatenschap is in het voorjaar van 2019 geschonken aan Tresoar, waaronder twee brieven van Willem Santema. Tresoar en GrootSneek hebben hier in maart 2019 aandacht aan besteed.

Het boek vertelt het verhaal van Jan, een markante Sneker en tevens één van de minder bekende verzetshelden van de Tweede Wereldoorlog. Door zijn principes en contacten met Willem Santema en de groep Lever raakt deze bescheiden man verweven met de geschiedenis van de stad in de Tweede Wereldoorlog. Na de bevrijding zwijgt hij hier de rest van zijn leven over, maar tegelijkertijd koesteren en bewaren hij en zijn vrouw  tot hun dood de belangrijkste herinneringen. Als vele jaren later ook zijn oudste zoon sterft, komt Jans tot dan toe verborgen nalatenschap opnieuw in beeld. Welk verhaal schuilt er achter deze spullen? Meer dan dertig jaar na zijn dood ontvouwt zijn levensverhaal zich.